رشته زیست شناسی دریا در حدود ۲ دهه است که در دانشگاههای ایران تدریس میشود و بهطور خاص به زندگی جانوران، پرندگان و گیاهان در اکوسیستم دریایی اختصاص دارد.
این رشته در زیر گروه علوم تجربی قرار دارد و یکی از شاخههای رشته زیستشناسی است. هدف از این رشته مطالعه زندگی موجودات دریایی، اکوسیستمهای آبی و تاثیرات عوامل محیطی بر آنها است. زیست شناسی دریا با بررسی تنوع زیستی، اکولوژی، فیزیولوژی و رفتار گونههای دریایی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دریایی ایفا میکند.
دریافت وقت مشاوره کنکور
تحصیل و کار در این رشته برای چه افرادی مناسب است؟
اگر شما هم علاقمند به زیست و شیمی هستید و میخواهید در انتخاب رشته کنکور تجربی، زیست شناسی دریا را انتخاب کنید، باید دارای ویژگیهای زیر باشید:
علاقهمند به محیط زیست و دریا
با توجه به اینکه رشته زیست دریا به صورت تخصصی بر اکوسیستم دریایی تسلط دارد، متقاضیان این رشته باید نسبت به دنیای زیر آب و موجوداتی که در آنجا زندگی میکنند، کنجکاوی نشان داده و به آن علاقمند باشند.
علاقه به علم و تحقیق
زیست شناسی دریا مانند رشته زیست شناسی سلولی مولکولی دارای مباحث زیست شناسی، شیمی و دروس مربوط به جانداران و گیاهان کف دریاها است. افرادی که از مطالعه این دروس و تحقیق درباره موجودات زنده و اکوسیستمهای پیچیده لذت میبرند، در این رشته موفقتر خواهند بود.
ماجراجویی و روحیه کار در طبیعت
تحصیل و کار در رشته زیست شناسی دریا اغلب به حضور در مناطق ساحلی و نمونهبرداری از آب و موجودات دریایی و کار در شرایط سخت محیطی نیاز دارد. بنابراین، افرادی که عاشق ماجراجویی و فعالیت در چنین فضایی هستند در این رشته بیشتر موفق خواهند شد.
علاقه به مسائل زیستمحیطی و حفاظت از دریاها
این رشته برای افراد دغدغهمند نسبت به محیط زیست مناسبتر است. این افراد باید در زمینه حفظ گونههای در خطر انقراض و مدیریت پایدار منابع طبیعی کمک کنند. بنابراین، باید انگیزه بالایی برای کار در این حوزه داشته باشند.
دروس دانشگاهی رشته زیست شناسی دریا چیست؟
برای کسب مدرک لیسانس رشته زیست دریا باید ۱۳۶ واحد را پاس کنید که شامل دروس اصلی، تخصصی و عمومی است. در ادامه به معرفی برخی از دروس اصلی و تخصصی رشته زیست شناسی دریا میپردازیم:
- گیاهشناسی
- جانورشناسی بیمهره
- فیزیک
- بوم شناسی عمومی
- شیمی آلی
- زیست شناسی جلبکها
- بیوشیمی
- جانورشناسی مهرهدار
- میکروبیولوژی عمومی
- اقیانوس شناسی
- زیستشناسی گیاهان عالی
- فیزیولوژی جانوری
- ماهی شناسی عمومی
- آشنایی با وسایل و ادوات آزمایشگاهی
- زیست شناسی سلولی و مولکولی
- فیزیولوژی جانوری
- بوم شناسی دریا
- پتانسیل زیست فناوری تولیدات طبیعی دریا
- آمار زیستی
- پلانتون شناسی
- زیست شناسی پرتوی
- فیزیولوژی جانوری
- ژنتیک
- زیست شناسی کف زیان
- بافت شناسی
- فیزیولوژی گیاهی
- رفتارشناسی عمومی
- مبانی تکثیر و پرورش آبزیان گیاهی
- جنین شناسی
- تکامل
- آلودگی دریا
- مبانی زیست فناوری دریا
از دست نده: مشاوره آنلاین انتخاب رشته کنکور سراسری
امکان ادامه تحصیل رشته زیست شناسی دریا چگونه است؟
پس از فارغالتحصیلی در دوره کارشناسی رشته زیست شناسی دریا میتوانید این رشته را در مقطع فوقلیسانس و دکترا ادامه دهید.
گرایشهای رشته زیست شناسی دریا در دوره ارشد شامل جانوران دریایی، بوم شناسی دریا، آلودگی دریا و گیاهان دریایی است. دوره دکترا نیز ۲ گرایش جانوران دریایی و بوم شناسی دریایی را دارد.
لازم به ذکر است یکی از مزیتهای رشته زیست دریا آن است که با فارغالتحصیلی در آن میتوانید در آزمون لیسانس به پزشکی شرکت کنید. هر ساله لیست رشتههایی که مجاز به شرکت در آزمون ارشد علوم پزشکی هستند از سوی سازمان سنجش اعلام میشود که رشته زیست شناسی دریا نیز در آن قرار دارد. همچنین فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در آزمون ارشد رشتههای خاصی از علوم پزشکی که در دفترچه راهنمای کنکور ارشد منتشر میشود، شرکت کنند.
بازار کار رشته زیست دریا
یکی از سوالات پرتکراری که داوطلبان هنگام مطالعه دفترچه انتخاب رشته کنکور تجربی و دیدن این رشته با آن روبهرو میشوند، در مورد بازار کار این رشته است.
فارغالتحصیلان زیست شناسی دریا شانس این را دارند که در سازمانهای دولتی و خصوصی مربوط به آبزیان و اکوسیستم دریایی کار کنند. از آنجایی که امروزه حفظ محیط زیست اهمیت بالایی دارد فرصتهای شغلی برای فارغالتحصیلان این رشته متنوع است. برخی از مشاغل و سازمانهایی که امکان فعالیت در آنها وجود دارد عبارتند از:
- سازمان شیلات
- موسسات پژوهشی و علمی که در زمینه زیست شناسی دریا فعالیت میکنند.
- سازمان حفظ محیط زیست
- صنعت گردشگری دریایی
- مراکز پرورش ماهی
- مراکز تحقیقاتی ارزش مواد غذایی دریایی
لازم به ذکر است، درآمد این رشته بسته به محیطی که در آن فعالیت میکنید و مهارتهایی که دارید، متفاوت است. اما به صورت کلی باتوجه به تخصصی بودن این رشته و فعالیتهای پژوهشی آن، درآمد قابل قبولی خواهید داشت.
0 Comments